6.06.2015

Kızılderili Çadırı Yapımı

Yorgun ve bitkin bir deli olarak selam ederim hepinize:) Samsun dönüşü yaz temizliğine başlamaktı hedefim, ilk iş Elis'in odasını adam ederim diye planlar yaparken kendimi kızımın odasını boyarken buldum:) Yorgunluğumu tarif etmeme gerek var mı bilmiyorum ama şöyle söyleyeyim takıntılı bir manyak olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız bulaşmayın bu işe derim:))

çadır yapımı

Takıntı demişken kafama fena taktığım çadırı sonunda yapabildim kızıma. Aslında daha süsleme faslı var ama dayanamayıp paylaşayım dedim:) Piyasada hazır olarak satılıyor ama o kadar pahalı geldi ki bana kendim yaptırmayı tercih ettim, ne tutumluyum bir bilseniz:)) O zaman gelelim yapım aşamasına!

çadır yapımı

İlk olarak marangoz yada mobilyacıda genişliği 3 cm boyu 180 cm boyutlarında kestirdiğiniz dört adet çubuğa üst kısmından arzu ettiğiniz uzunluğa göre delikler açın. Çubukların daha beyaz olması için kavak ağacı kullanabilirsiniz. Geldi sıra çadır kumaşının cinsini ve rengini belirlemeye. Daha doğal durması için tercihim kırık beyaz keten oldu ve toplamda 4,5 metre kumaş aldım. Aslında yaptırırken patates baskısı yaparım diye planlar yapmıştım ama sade hali beni mest etti:) Ne dersiniz, baskı yapayım mı?

çadır yapımı

Çadırı dikmeden önce ölçüleri almak için kabaca çubuklarınızı iple tutturun, ve bir üçgenin ölçüsünü alın. Burada istediğiniz genişliğe çubukları ayarlayarak karar verebilirsiniz. Dört eşit üçgeni kesip biçtikten sonra üçgenlerin birleşme noktalarında çubukları geçireceğiniz yuvarlağın kumaşı içte kalacak şekilde birleştirin. Çadırın ön bölümünde yine istediğiniz uzunlukta yırtmaç açın ve kenarlarına kumaştan birer ip dikin lütfen:)) Burada bir soluk alalım, evet yorucu ama minnak çocuklarınızın mutluluğunu düşünün, iki kere lütfen:))

çadır yapımı

Çadırın üst tarafına kaymasını önlemek için gizli bir ip ekleyebilir yada kumaşa delikler açarak tahtaya tutturabilirsiniz. Çadırımı kurmadan önce çubukların uçlarını beyaza boyadım, bende bir boyama çılgınlığı var malum. İtiraf ediyorum Kod Adım: DELİ:))
Çadırımızı giydirdikten sonra çubuktaki deliklerden ince halatı geçirerek sıkıca bağlıyoruz ve evet mutlu son çadırımız hazır:)) Gelelim en eğlenceli aşamaya yada en zor mu desem:) Bir süslemeler, ışıklar efendime söyleyeyim yastıklar derken keyif zamanı:)

çadır yapımı

Elis' in sevinç çığlıklarını duymak bütün yorgunluğumu aldı, yüzüme onu izlerken şapşal bir tebessüm yapışıverdi. Sanki yıllar geçse de bu günü unutmayacakmış gibiydi:)
Hayallerinizin peşinden hevesle koşun lütfen ve lütfen hiç yılmayın olur mu?
Sevgiler hepinize:)

53 yorum:

  1. Eline fikrine sağlık. Hangi çocuk mutlu olmaz ki ? Elis'in sevincini tahmin edebiliyorum . Güzel güzel oyunlar oynasın , oynarken büyüsün prenses 💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım çok teşekkür ederim:) O kadar yoruldum ki ama dediğin gibi sevincini görünce hepsi geçti:) Elis ve ben öperiz kocaman seni:)

      Sil
  2. Çok güzel olmuş. Ben de sade halini beğendim ama sıkılırsan ileride güzel zevkine göre değiştiriverirsin. Çok da kolay değilmiş çadırı kurma işi hani ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Açıkcası kurmak çok kolay ama çadırın kılıfını dikmek biraz yorucu gerçi dikiş işlerinden anlayanlar için kolaydır da:)) Aynen şimdilik ellemeyip sonra yine bir delilik anında değişiklik yapabilirim:)

      Sil
  3. Çok güzel bir fikir, sanırım gördüğüm en şık kızılderili çadırı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz:) Askında daha süsleme faslını tam anlamıyla bitirmedim:) Artık oyuncak gibi oynarım onunla:))

      Sil
  4. Yaa bayıldım ben bu çadıra resmen ... Buse için böyle bir şey yapmayı o kadar çok istiyordum ki . harikasın . Ben de çadırın sade halini çok sevdim ama sanki sadelikten sıkılınca patates baskı çok güzel olur gibi geldi. Eğer yapmaya karar verirsen o hali ile de bizi mest edeceğine eminim . ve Elis çok şanslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim:) Canım hiç durma hemen yap:) Hele dikiş bilen bir tanıdığın varsa işin çok daha kolay. Aynen sıkılınca yine boyamaya başlarım:) Zaten kaç kere değişir şekli şemali tahmin bile edemiyorum:)) Asıl şanslı benim onun annesi olduğum için:))

      Sil
  5. ne tatlı annesin ne yaratıcı kadın ve ne güzel ruhluinsansın.
    şahane olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim:) Be mutlu oldum bu sözlere, hele senin gibi dünya tatlısı arkadaşımdan bu yorumu almak:)
      Çok teşekkür ederim çok öperim vede:)

      Sil
  6. Harika olmuş çadır :) Zor iş gibi geldi bana, yani benim harcım değil ama ellerine sağlık, süper vallahi :)
    Güzel güzel oynasın Elis içinde, keyfiniz bol olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Esencim:) Aslında dikiş işlerinden anlamayanlar için bir terzisen yardım almak en güzeli:)
      Elis için güzel oldu, keyfi yerinde:)

      Sil
  7. ben bu çadırın içine girer saatlerce oynarım ki:))
    harika ve çok yaratıcı bir iş çıkarmışsın, ellerine sağlık,,
    kuzunun mutluluğu tabi ki herşeye değer..
    mutlu anılar biriktirin içinde:)
    sevgilerimle,
    Not: iyi ki de sade haliyle bırakmışsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz canım:) Gel bekleriz Sebuş Elis seninle hiç sıkılmadan saatlerce oynar:)) Umarım güzel anılar biriktirir ve hayat elverir de onları birlikte yad ederiz seneler sonra.
      Değilmi sade hali çok hoş:)) İyi ki bir çılgınlık yapmamışım:))

      Sil
  8. Çok çok güzel olmuş ellerine sağlık. Bence ileride Elis şunu da hatırlayacak : Ben çok şanslı bir kızım iyi ki böyle bir annem var..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özlemcim:)
      Umarım öyle olur, o günleri düşünmek bile mutlu ediyor beni:) Uzun ve çok mutlu senelerimiz olsun...

      Sevgiler.

      Sil
  9. Tubacım, ıng de gördüğümde çok beğenmiştim, burada detaylı görünce, bayıldım:) ellerine sağlık, çok güzel olmuş, benim fikrim, kumaşın böyle kalması yönünde. Daha sade olmuş. İlerde sıkılırsan değişiklik yaparsın belki. Bir de kumaş keten gibi duruyor buradan, çadır kumaşı gibi, kalın geldi gözüme. Keten mi bu?
    ellerine sağlık tekrar, çok çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım beğenmen beni çok mutlu etti:) Gerçi süsleme olarak daha farklı düşüncelerim var, Elis'in odasını griye boyadım ve dekorasyonu siyah beyaz ağırlıklı olsun istiyorum:) Kumaş ince bir keten ama akarlı duruyor yani yumuşak bir kumaş. İlk nevresimlik kumaşla yapmayı düşündüm ama hem çok basit durdu hemde çadır büyük olduğu için tutmadı onu. Bilmiyorum sen beğendin mi?

      Sil
  10. Ya bayıldım Tuba sade haline daha çok bayıldım hatta :) Elis çok şanslı maşallah, böyle becerikli bir annesi var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy canım çok teşekkür ederiz:) Valla bende kararsızdım çok mu sade diye ama aldığım yorumlar böyle daha güzel olduğu. Canım benim bende o kadar şanslıyım ki onun gibi bir evladım olduğu için:)
      Özletme kendini:))

      Sil
  11. hayran kaldım resmen. hatta ağzım bir karış açık kaldı!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eğlenceli:) İtiraf etmek gerekirse, önünden geçip duruyorum:)) Bizlere de şart.

      Sil
  12. Tuba şahanesin çok güzel olmuş bende kızlara yapsam becerebilirmiyim acaba dikişte gelir biraz elimden:) ve sade hali çok güzel olmuş ellerine sağlık ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Bende sade halini çok sevdim:) Becerirsin tabi ki:)

      Sil
  13. Supersin sevgili Tuba!Nil in odası icin bu aralar en cok istedigim boyle bir cadır.ne kadara mal ettin?dedemizin yardimiyla deniyecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! Sopalar 30 tl ama baya pazarlık yaparak, kumaş 50 tl, bağlanak için halat 10 tl. Dikişi tanıdıkla hallettim 20 tl de o:)

      Sil
  14. Dikisi nasil yaptiniz bi cizimi filan varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba!
      Maalesef çizim yok elimde:( Mutlu Pazarlar.

      Sil
  15. Bayildim! Off harika olmus ellerinize saglik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) Telefonum bozuk olduğu için geç dönüş yapabildim, kusura bakmayın lütfen:)
      Beğenmenize çok mutlu oldum:) Çok teşekkürler.

      Sevgiler...

      Sil
  16. Merhaba cadırınız çok güzel omuş çok beğendim.
    peki eni boyu kaç cm kaç metre kumaş gitti? teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. merhaba çok güzel olmuş çadırınız çok beğendim
    peki eni boyu kaç cm. bide kaç metre kumaş gitti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Azime merhaba:) Keten kumaştan 4,5 metre kullandım ama burada sizin kullanacağınız çubuğun boyu da önemli.
      Sevgiler...

      Sil
  18. 2 haftadır bloğunuzu takip ediyorum çok harika şeyler yapıyor ve paylaşıyorsunuz.ne zamandır bende çadır almayı düşünüyordum fakat fiyatları biraz uçuk olduğu için tam karar veremeiştim.eşimle birlikte sizin sade ve bir o kadarda gösterişli çadırınızdan yapmayı düşünüyoruz.çok çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) Öncelikle çok ama çok teşekkür ederim. O kadar mutlu oldum ki sevmenize ve mesajınıza.
      Çubukları yapı marketlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz birde Evim Dergisinde dikişsiz çadır yazım olmuştu onu okuyamamışsanız mail adresinizi verirseniz fotoğrafını da gönderebilirim severek.

      Kocaman sevgiler:)

      Sil
  19. ezgi batmaz15.11.2016 16:46

    çok teşekkür ederim tuba hanımcım.dar gelirli ailelere gerçekten çok ama çok yardımcı oluyorsunuz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba:) ben teşekkür ederim ne demek her zaman:)

      Sil
  20. ezgi batmaz15.11.2016 16:48

    tuba hanımcım mail adresim scusamalizia@windowslive.com yazınızı okumadım maalesef gönderirseniz çok sevinirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tekrar:) Çubukları buradaki gibi ip ile bağlayın. İki kanat eski kullanmadığınız tülün üst tarafında asma yerlerinin içinden kurdele veya lastik geçirip tepe noktasından bağlayın:) isterseniz hiç bunları yapmadan eski kumaş parçalarını da kullanabilirsiniz. Lütfen takıldığınız bir yerde çekinmeyin. Geç dönebilirim ama mutlaka yazarım:)
      Sevgiler...

      Sil
  21. Merhabalar,Tek kelimeyle harika olmuş bayıldım ellerinize sağlık :) Ama yapım aşamasını daha detaylı anlatıp fotoğraflayabilseydiniz çok daha güzel olacaktı yapmak isteyenler için. Rica etsem daha detaylı anlatabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) Çok teşekkürler çok... Burada yapım aşaması olmayan projelerim genelde gece yapılan dolayısıyla fotoğraflanamayan işler:)
      Takıldığınız aşamaları sorabilirsiniz hiç çekinmeden:)
      Sevgiler...

      Sil
  22. Kumasa tahtalari nasil qiydiricez malzemem var ama o kismi cozemedik 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)) Dikiş makinasıyla boru şeklinde dikilmesi gerekli ama en kısa yolu bir kurdelayı çadırın bağlama yerlerine elinizle güzelce dikip bağlayabilirsinizde:)

      Sil
    2. acaba cadır yere sabitmi nasıl duruyor ayakta

      Sil
    3. acaba cadır yere sabitmi nasıl duruyor ayakta

      Sil
    4. merhaba! üst kısmından iple tutturduğunuzda zaten açılma olmuyor ama garanti olsun derseniz çift taraflı bantlarla sabitleyebilirsiniz.

      Sil
  23. peki ayakta nasıl duruyor bireye sabitmi yoksa seyyarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sabit değil seyyar. Bugün dikişsiz çadır yazımda farklı bir çadır yapılışı var isterseniz onuda inceleyebilirsiniz.
      Sevgiler...

      Sil
  24. peki ayakta nasıl duruyor bireye sabitmi yoksa seyyarmı

    YanıtlaSil
  25. merhaba elinize sağlık çok güzel olmuş. Oğlumun doğum günü organizasyonu için ben de böyle bir çadır yapmak istiyorum. Doğumgünü açık havada olacak konsept siyah beyaz:) Dikiş dışında iskeleti oluşturmak çok kolaymış:) Dikim kısmını merak ediyorum parçaları kesip ayrı ayrı mı geçirdiniz sopalara. Monte ettikten sonra katlaması kolay mı? Yani bitmiş bir çadırı oyun alanıa getirip tekrar kurması sorun oluşturur mu? Ayy bi rahatlatı beni de bende başlayayım yapmaya. Bir de toplam maliyeti ne kadara geliyor. Hazır almak mı mantıklı.. Şimdiden teşekkürler cevabınız için:):9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba😊
      Hiç dikmekle uğraşmadan dikişsiz olarakta yapabilirsiniz bir oyun çadırı.
      Bununla ilgili EVİM dergisinde bir yazım vardı hatta blogdada paylaştım. Arama butonundan dikişsiz oyun çadırı diye arayabilirsiniz.
      Nice mutlu seneleri olsun evladınızın:) çok sevgiler

      Sil
  26. Elinize saglik cok guzel olmus..Aydinlatma kismini nasil yaptirdiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:)
      Pilli yılbaşı ışığı kullanabilirsiniz. Kabloluda kullanabilirsiniz

      Sil