6.06.2015

Kızılderili Çadırı Yapımı

Yorgun ve bitkin bir deli olarak selam ederim hepinize:) Samsun dönüşü yaz temizliğine başlamaktı hedefim, ilk iş Elis'in odasını adam ederim diye planlar yaparken kendimi kızımın odasını boyarken buldum:) Yorgunluğumu tarif etmeme gerek var mı bilmiyorum ama şöyle söyleyeyim takıntılı bir manyak olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız bulaşmayın bu işe derim:))

çadır yapımı

Takıntı demişken kafama fena taktığım çadırı sonunda yapabildim kızıma. Aslında daha süsleme faslı var ama dayanamayıp paylaşayım dedim:) Piyasada hazır olarak satılıyor ama o kadar pahalı geldi ki bana kendim yaptırmayı tercih ettim, ne tutumluyum bir bilseniz:)) O zaman gelelim yapım aşamasına!

çadır yapımı

İlk olarak marangoz yada mobilyacıda genişliği 3 cm boyu 180 cm boyutlarında kestirdiğiniz dört adet çubuğa üst kısmından arzu ettiğiniz uzunluğa göre delikler açın. Çubukların daha beyaz olması için kavak ağacı kullanabilirsiniz. Geldi sıra çadır kumaşının cinsini ve rengini belirlemeye. Daha doğal durması için tercihim kırık beyaz keten oldu ve toplamda 4,5 metre kumaş aldım. Aslında yaptırırken patates baskısı yaparım diye planlar yapmıştım ama sade hali beni mest etti:) Ne dersiniz, baskı yapayım mı?

çadır yapımı

Çadırı dikmeden önce ölçüleri almak için kabaca çubuklarınızı iple tutturun, ve bir üçgenin ölçüsünü alın. Burada istediğiniz genişliğe çubukları ayarlayarak karar verebilirsiniz. Dört eşit üçgeni kesip biçtikten sonra üçgenlerin birleşme noktalarında çubukları geçireceğiniz yuvarlağın kumaşı içte kalacak şekilde birleştirin. Çadırın ön bölümünde yine istediğiniz uzunlukta yırtmaç açın ve kenarlarına kumaştan birer ip dikin lütfen:)) Burada bir soluk alalım, evet yorucu ama minnak çocuklarınızın mutluluğunu düşünün, iki kere lütfen:))

çadır yapımı

Çadırın üst tarafına kaymasını önlemek için gizli bir ip ekleyebilir yada kumaşa delikler açarak tahtaya tutturabilirsiniz. Çadırımı kurmadan önce çubukların uçlarını beyaza boyadım, bende bir boyama çılgınlığı var malum. İtiraf ediyorum Kod Adım: DELİ:))
Çadırımızı giydirdikten sonra çubuktaki deliklerden ince halatı geçirerek sıkıca bağlıyoruz ve evet mutlu son çadırımız hazır:)) Gelelim en eğlenceli aşamaya yada en zor mu desem:) Bir süslemeler, ışıklar efendime söyleyeyim yastıklar derken keyif zamanı:)

çadır yapımı

Elis' in sevinç çığlıklarını duymak bütün yorgunluğumu aldı, yüzüme onu izlerken şapşal bir tebessüm yapışıverdi. Sanki yıllar geçse de bu günü unutmayacakmış gibiydi:)
Hayallerinizin peşinden hevesle koşun lütfen ve lütfen hiç yılmayın olur mu?
Sevgiler hepinize:)