18.01.2015

Lake Mobilyayı Boyamak


 Azmin zaferi! Bir delilik anında aniden kalkıştığım lake ünitemi boyamayı bitirdim sonunda:) Yemek masası da bitti aslında ama ev halkı aralara attığım grilikleri sevmeyince tekrar boyama kararı aldım bende. Tabi Tuba güzel, Tuba çalışkan, Tuba becerikli, Tuba saf her sözde içine kurt düşer alır boyayı boyar orayı burayı:) Daha önceki yazıda paylaşmıştım, sandalyeler içinde bir fikrim var diye bitince hepsini paylaşırım, benim gibi küçük çaki sahibeleri de yararlanır:)
Tikat tikat bu bir uyarıdır lütfen yazıyı okumadan önce burayı dikkatli okuyunuz, aksi taktirde yok ben boyadım olmadı, yok ben orasını okumamıştım, efendime söylim sen sorumlusun, mesüliyet kabul etmiyorum. Hayır baştan söylim sonra aile faciası yaşadık senin yüzünden diye kulaklarımı sevgi dolu nağmelerle çınlatmayınız:)

Çok düşünüp karar vermesi gereken grup:
 - Mobilyası yeni olanlar
 - Her tarafı lake olanlar
 - Sabırsız olanlar
 - Beceremem ben yahu diyenler
 - Eşim istemiyor diyenler ( Ben baştan uyarı aldım kötü olursa yenisini almam diye:))
 - Küçük bebeğim var diyenler


 Çok bakındım ama ünitenin eski halini net gösteren bir bu fotoğraf vardı, hamarat kadına bak hem boyamış hem pasta yapmış demeyin, eskiden kalma bir fotoğraf:) Boyamayı gece yapınca çektiğim fotoğraflarda belli olmuyordu, belki bu işimizi görür.
Ünitenin ilk halinde fotoğraflarımı koyduğum cam raf vardı, Elis büyünce zaten onu kaldırmıştık. Bir de yan tarafında tamamen tasarlayan kişinin psikolojisinin bozuk olduğu bir gün şuraya da en kocamanından bir kütük koyalım deyip yanına bildiğin adam öldüren gereksiz bir odun koymuş, onu da kaldırdık çünkü hiç bir anlamı yok, süs o:)
Fotoğrafta çok gözükmüyor ama yeni halinde daha iyi anlarsınız, mobilyanın alt kısımları ahşap, çekmeceleri  ve çıtaların arasındaki yerler krem lake boyaydı.


 Kullandığım malzemeler;
 - Polisan X1 su bazlı mobilya boyası (sitesinde özellikleri yazıyor)
 - Rulo firça (fırçaları alırken mobilya boyamak için derseniz uygun olanlarını verirler)
 - Kestirme fırçası (büyük ve küçük boy, mobilyanızın çok ayrıntısı varsa en küçüğünü de alınız)
 - Zımpara
 - Zemini koruyucu (ucuz olanlarından)

Zımpara kısmı en zoruydu, mobilyalar yerinden kalkmadığı için evin içinde yapmak zorunda kaldım ve her taraf toz oldu. Eğer mobilyanız küçük bir parçaysa balkonu tercih edin bence.
Zımpara işlemi önemli, aksi taktirde boyanız yüzeye tutunamadığı için çok çirkin alacalı bir görüntü çıkacaktır. Çıtaların araları beni çok zorladı, boyarken ve zımpara yaparken bir ara şaka değil oynatmaya az kaldı şarkısını söylerken buldum kendimi:)
Neyse ki bu sürecide atlattım ve sıra geldi boyamaya.


 Boyama yapmadan önce defalarca nemli bir bezle mobilyayı sildim, kuruttum ve Besmele çekip başladım boyamaya:) Eşim bu duruma tepkili olduğundan her fırçayı elime aldığımda içimden dualar ettim de diyebilirim:) Daha önce yatak odası takımını ve mutfak masasını boyamıştım ama bu bir başka geldi bana, ilk katı boyadım eşime baktım ve çok hain bir bakış sezdim. Hakikatten ilk kat berbattı, içimden eyvah yandım diye düşünürken ona karşı dik duruyordum. Sonra biraz kurumasını bekleyip ikinci katı attım baktım güzel oluyor, o heyecanla üç, dört derken beşinci katı da bitirdim:) Katlar arasında kurusun diye beklemedim çünkü boyanacak çok yer olduğu için ilk boya vurduğum yere tekrar gelene kadar kurumuş bile oluyordu.


 Bu arada zımparayı ve boyayı yaparken kulpları çıkartmıştım, zaten biliyorsunuzdur ama ben yine de belirteyim:) Ünitenin yerde kalan bölümünü ( ne denir ona bilmiyorum:)) en sona bıraktım. Boyama yaparken ünite yerinden gram oynamadığından koruyucu yerleştiremedim, yer boya olmasın diye tam ahşabın bittiği yerden yere koli bandı yapıştırdım. Biraz boya oldu yerler ama nemli sünger fırçanın tel bölümüyle kolayca çıktı. Beşinci kat bitince ben de bittim, yaklaşık yedi saattir hiç durmadan çalışıyordum ve belime inanılmaz bir ağrı girdi. Fotoğraflarda görmüşsünüzdür zaten çıtaların aralarını kapatmak için fırçam kalın geldi ve bazı yerler eksik kaldı, oralar tekrar boyanacak. Gerçi bu hali beni fazlasıyla mutlu etti:) Umarım sizde beğenirsiniz:) Kulpları boyarım diye düşünüyordum ama bilemedim, önerilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum:)


 Ertesi gün yerden bantları çıkarttım, eşyalarımı çocuk sevinciyle yerleştirdim ve eşime naaaberrr bakışı attım :) Hep derim delilik bazen çok işe yarıyor:) Bazen, bazı şeylere, bazı bazı biranda karar vermek gerek:) Tekrar hatırlatmasıdır tikattttt! Lütfen iyi düşünün ne olur ne olmaz:) Hatta varsa imkanınız bir mobilyacıya sorun bence.

Mutlu, sağlıklı, konforlu ve bol kazançlı geçsin haftanız:)




42 yorum:

  1. o kadar güzel yazmışsın ki,eğlenceli bir boyama öyküsü okudum:)) gülümseyerek.
    ben evimize geldiğinden bu yana mutfak masamızdan son derece rahatsızım.ve boyamayı düşünüyorum,son derece meşakkatli olduğunu anladım gözüm korktu,ama onu boyamak aklımdan çıkmıyor:)
    benim masam kaplama bu konuda bilgin var mı? yararlanmak isterim doğrusu:))
    üniten çok güzel olmuş,güle güle kullan:)
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım beğenmene çok sevindim:)) Bu yazıda uyarmak istedim çünkü lakeyi boyamak çok zahmetli:) Benim yatak odam siyah kaplamaydı, lake olmadığı sürece polisan x1 beyaz zımpara yapmadan kapatıyor. Mutfak masasını ve sandalyeleride zımparasız boyadım. Lake olunca sadece zımparaladım, gönül rahatlığıyla boyayabilirsin. İstersen bir sandalyeyi yada gözükmeyen bir tarafını boya önce. Zeten masanın üstünü rulo fırça ile boyayacaksın o kolay bir tek bacak kısımlarını boyarken kestirme fırçası kullandım:) Daha sonra onlarıda paylaşacağım fırsat bulursam, belki sana fikir verir:) Çok öperim:)

      Sil
    2. ok:))
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
    4. Kaplama için zımpara olmadan boya atmaz mi anneler sandalyelerin boyattilar kaplama değildi boyayan usta zimparalamadan boyadı boyaları sonradan atti normal mobilya olduğu için mi boyalar atti

      Sil
    5. Merhaba. Zımpara yapılmayınca zamanla soyulma olabilir. Kullanırken çarpma vs. Olmuşsa özellikle:)

      Sil
    6. Superolmus Cok begendim bende siyah lake fiskosumu gene siyaha boyayacagim x1aldim ama genede acaba olurmu diyorum

      Sil
    7. Superolmus Cok begendim bende siyah lake fiskosumu gene siyaha boyayacagim x1aldim ama genede acaba olurmu diyorum

      Sil
  2. İyi akşamlar ! Ne güzel bir anlatımla yoğun yorucu bir çalışmayı eğlenceli hale getirdiniz tebrikler .Azimli ve başarılısınız çalışma ortamının zorluğuna rağmen .Çok şık olmuş elinize sağlık instagramda da takip ediyorum.Şükran Kılınç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar Şükran:) Ne zarif sözler çok çok teşekkür ederim:) Biraz zor oldu ama oldu galiba:)) Mutlu akşamlar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  3. Ellerine sağlık ne çok emek vermişsin Tubacım ya. Aslında kulplar göze batmıyor, ama mesela vintage dolap kulpları ile çok başka bir hava verebilir. Bu haliyle çok daha ferah olduğu kesin, ya ne iyi etmişsin. Güzel günlerde eskitin :)
    Mutlu haftalar canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Mervecim biran ne oldu bilmiyorum sanırım beynime kan gitmedi zımparalamış bulundum:)) Bu sefer mecbur boyadım:) Ama cidden çok ferahladı oda. Kulp almaya gittiğimde satıcı olmaz dedi, haftaya gidip taciz edeceğim onu görür gününü:)

      Sil
  4. hahahha bu kadar tevafuk olur canım bende eşime ya boyaları alır gelirsin yada ben yarın alır boyarım dedim hatuun delirdi valla diye bakıyo yazık seside çıkmıyo bende mutfak masamı ve sandalyelerini boyuyacam senin büfen süper olmuş canım eline emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım:) En azından sesini çıkartmaması senin için daha iyi:) Merakla bekliyorum, eminim çok güzel olacaktır:)

      Sil
  5. Biraz delilik, her eve lazım. :)) Çok ama çok iyi bir iş çıkarmışsın. Zaten delilik olmadan, bunca işin altından nasıl çıkılabilir ki? :) Ben çok beğendim. Güzel günlerde kullanın. Mat sprey vernikte, daha sonraki silim işini kolaylaştırıyor. :)
    Tebrikler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersin senin beğenmen benim için çok önemli, mobilya değişimleri senin ustalık alanın:) Alırken vernik rengini değiştiriyor dediler ama sprey vernik hiç aklıma gelmedi. Haftaya verniklerim o zaman:) Al sana bir delilik anı daha:) Kulpları boyasam mı kararsız kaldım, müsait olduğunda benimle fikrini paylaşırsan çok sevinirim:) Sevgiler.

      Sil
    2. Yine Polisan'ın mat sprey vernikleri var, hem dokusunu bozmuyor hem de oldukça başarılı. Kulp konusunda; eğer bulabilirsen değiştir derim, havası çok değişiyor. Eğer deliklere uygun bulamazsan da, delikleri kapatıp biraz rötuşlayabilirsin. Yok ben yeniden boyamayayım dersen, şuan kide hiç kötü değil. :)

      Sil
    3. Sprey vernik alınacak o zaman. Birde eskitme bronz kulp bakarım bulamazsam da boyarım beyaza. Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Süper bir iş çıkarmışsın.Ben bir tane dolap boyadım ki lake bile değildi yorgunluktan bittim sen koca üniteyi boyamışsın brova yani.Ah bilirim o ya olmazsa korkusu ile girişilen işi.Ama sonunda yaşanan mutluluk tüm yorgunluğu siliyor değil mi.Aklımda bulunsun bu kadarına cesaret edemem ama lake boyamak da gün gelir aklımı çeler belki.Sevgiler ve mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Gerçekten çok yoruldum ama yeniledim. Daha önce internette lake mobilyayı boyayan birisine denk gelmediğim için bu kadar bekledim yoksa çoktan aklımdaydı:) Sevgiler bendende:)

      Sil
  7. Ahh ben yeni gördüm bu postu. Bravo!!!! Ellerine sağlık nasıl güzel olmuş, nasıl havası değişivermiş birden...
    Biz de Fundayla arada çoşuyoruz boyyoruz ama başladıktan sonra hemen bir mışma, yan çizme oluyor. Sabır yok bizde, hemen bitsin istiyoruz:(
    Hayatta cesaret edemezdim ben yani bunu boyamaya..
    Bizde bir duvar kitaplık. Onu boyamak istiyoruz beyaza ama nerdeeee... En az 4 haftasonumuzu ona vermemiz ve sabırlı olmamız gerek. ZOR:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy beğenmene çok sevindimmm:)) Açıkcası benimde sizden bir farkım yok, aniden zımparaşamış bulundum yoksa hayatta boyayanazdım:) Birde sıkıldım hep aynı şeyleri görmekten yapabilirsem biraz farklılıklar yapmak istiyorum. Ya ama o kitaplık çok güzel boyansada boyanmasada harika:) Gerçi siz iki kardeş yaparsanız harika olur muhakkak:) Ay özledim vallahi biran önce bitsin şu ihale ama:)) Çok öperim.

      Sil
  8. Lake boyamak normalde zordur. Gerçekten çok güzel bir iş çıkarmışsınız. Ben şahsen çok beğendim. Çok şık görünüyor. Lake mobilyası olupta boyamak isteyenlere güzel bir örnek olacaktır diye düşünüyorum. Saygılarımı sunarım.

    YanıtlaSil
  9. Benim mobilyam kaplama zimparaladim işe yaramadı boya çıkmadı renk sari ile açık yeşil cocuk odasi gardirobu boyayip vestiyer yapmayı düşünüyorum nasıl boyayabilirim bende eşimin tepkisinden korkuyorum demeden küçük parçasını boyayıp olursa gerisini diyerek boyayacagim ne olur yardim edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) Öncelikle eşinizle sıkıntı yaşayacaksanız bence biraz bekleyin çünkü lale mobilyayı boyamak oldukça zahmetli. Küçük içte kalan dıştan gözükmeyen bir bölümünde deneyin bence ilk olarak.Tamamını yapmayın derim olur tutmaz, zımpara aşaması sıkıntılı olur. Alt rengi koyu olduğu için zımpara yaparken çok iyi olması gerekiyor.
      Dediğim gibi yanlış yönlendirme yapmayı hiç istemem:(
      Herzaman çekinmeden yazabilirsiniz, yardımcı olabileceğim bir konu varsa severek yardımcı olurum:)

      Sevgiler...

      Sil
  10. Kirmizi lake alt mutfak dolaplarimi beyaza boyamak istiyorum uzun zamandir da arastiriyorum ve sizin blogunuzu yeni gordum ve gordugumede cok mutlu oldum.. yazinizi kopyaladim yarin esime okutucam ve gaz vermeye baslayacagim. O biraz cilgindir arabasini bile incik cincik eseler boyancak yerini bulur boyar oyuzden sknti yok hatta bir araba boyasi almis kendisine bunla boyayalimmi dolaplarini diyordu ☺☺ yararli bilginizden dolayi cok tskler ve sizi cani yurekten tebrik ediyorum deli cesareti ve sonuc mukemmel ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Özlem:)
      Öncelikle geç cevap yazabildiğim için kusura bakmayın lütfen. Benim mobilyam krem lake idi ve iyice zımpara yaptım kırmızı lake gerçek lake mi kaplama mı? İsterseniz görünmeyen küçük bir kısmında deneyin çok minik bir deneme olsun böylece zımpara sonucu nasıl veya boya tutuyor mu duruma göre hepsini yapın. Eşinizin ilgili olması çok güzel ve size destek:)
      Bu arada umarım geç kalmamışımdır yazmakta:)

      Sil
  11. Ust dolaplarim beyaz lake altlar kirmizi lake dediginiz boyayla lake goruntusu oluyor degilmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır lake değil mat oluyor. isterseniz parlak cila ile lakeyi andıran bir görünüm elde edebilirsiniz.
      Sevgilerimle:)

      Sil
  12. Super gorunuyor elinize saglik bende siyah lake fiskosumu siyah x1boyamak istiyorum acaba duzgun olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba:)Çok teşekkürler.
      Fiskosunuz küçük olduğu için güzel zımpara yapmakta zorluk çekmezsiniz diye düşünüyorum. Önemli olan lakesini güzel zımparalamak ve boyanın tutunabileceği zemini oluşturmak:)

      Sil
  13. Merhaba harika gözüküyor. Benim size bir sorum olacaktı. Bende polisan boya ile evdeki kaplama mobilyalarımı boyadım. Harika oldular zımpara, astar, boya derken sıra geldi verniği atmaya. su bazlı vernik aldık. kadife ruloyla sürelim dedik ama her yer tüy oldu. Çok morelim bozuldu. ne yapmam gerek yada verniği neyle atabilirim. çünkü fırça aldık fırçanın kılları siyahtı boya saldı. herşey o kadar güzel gitti ki son aşamada mahvoldu. sizden yardım istiyorum. şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kevser:)
      Umarım cevap için geç kalmadım:(
      Hiç üzülme hafifçe ince zımparayla zımparala böylece fırçanın boyası ve tüyler gidecek.Kadife fırçanın bazıları iz bırakabiliyor, tüy bırakma hiç duymadım ama şanssızlık olmuş. olsun nazar:)
      Zımparadan sonra ince kaliteli bir rulo fırça ile boyayıp kuruyunca hafif zımpara yapıp vernik olarak sprey vernik kullanabilirsin. Mat olmasını istiyorsanız mat sprey vernik, parlak olmasını istiyorsanız parlak sprey vernik kullanabilirsiniz:)

      Sil
  14. Merhaba, benim de mobilyalarım beyaz lake ve bir senelik mobilya olmalarına rağmen hiç memnun değilim çizilmeler ve deformasyonlar başladı. ileride bu mobilyaları atmak yerine farklı şekillerde değerlendirmek istiyorum. Emin olmak istediğim nokta şu mobilyamı öncesinde mutlaka zımparalayıp boyasını tamamen çıkarmam mı gerekiyor başka bir boyanın tutması için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)
      lake mobilyalar maalesef çok minik çizikleri bile gösterir çok haklısınız.
      Lake kaygan bir zemin olduğu için direk boya tutmaz. Bu nedenle zımpara mutlaka yapılmalı:)

      Sil
  15. Off, blogu okumaya başladım. Vallahi çılgınmışsınız.Ama nefis olmuş, ben 120 cm lik bir banyo tezgah dolabını bile boyayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz seviyorum galiba değiştirmeyi:)
      Yaparsınız niuye yapamayasınız ki?

      Sil
  16. Çok güzel olmuş okuduğum kadarıyla astar atmamışşınız astar olmaz geçiş olmaz boya kalkar diye biliyorum ama bu boyayı hiç kullanmadım vernikli kapıları yağlı beyaza cevirken astar atıyoruz bende yatak odası takımıni beyaz yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar!
      Ben güzelce zımpara yapıp lakeli yüzeyi tamamen temizledikten sonra boyadığım için sorun olmadı. Polisan x 1 de astara gerek olmuyor. Ama tabi ki çok çok daha dayanıklı olur ve boya çok daha iyi nüfus eder astar uygulamasıyla. Ben yapabiliyorsanız yapın derim:)
      Şimdiden kolay gelsin. Çok sevgiler...

      Sil
  17. Merhaba bende lake mobılyamın rengını degıstırmek ıstıyorum fakat yuzeyı cok parlak ve bana kaplama gıbı gelıyor . Rengi parlak lıla dıye gecıyor ben beyaza cevırmek ıstıyorum nasıl yapacagım hakkında en ufak bır fıkrım yok acıkcası. Sızce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)
      Öncelikle kaplama ise zımpara yapmak kaplamayı kaldırabilir. Ben lake mobilyamı boyarken chalk paint Türkiye'de yoktu şimdi mevcut http://www.damavintage.com/tr satıyor.
      Dilerseniz onlarla iletişime geçin ben lake mobilyayı zımparasız boyuyor diye biliyorum.
      Bende çok daha az yorulursunuz üstelik riskiniz az olur.

      Sil